New Construction - Design-Build & Private Public Partnerships (P3)

Project Case Studies

  • Orgaworld Composting Facility

    Structural design of the 150,000 ft2 facility, which can receive and process 100,000 tonnes of organic waste annually. The design incorporated a steel shell building with internal concrete composting tunnels. The design was completed on an aggressive schedule with constantly changing design requirements.

  • Swansea Crescent Warehouse Buildings

    The design-build project was comprised of the construction of two high-bay warehouse buildings (32,000 ft2 and 34,000 ft2) adjacent to each other. Long span bays were required to maximize the interior spaces of the building and ensure the flexibility of the structure to accommodate tenants of various sizes and occupancies. The structural elements were designed and detailed to be robust enough to support future fit-up mechanical equipment and to allow for the construction of a future mezzanine area while still being as efficient as possible to minimize capital costs to the owners.

  • House of Commons, Food Production Facility

    Ottawa, Ontario

    The Food Production Facility consists of a 17,000 ft2 LEED certified, 2-storey building.  This project was delivered by design-build. The structure generally consists of conventional steel construction and load-bearing masonry. There is a green roof over the entire roofing footprint. The ground floor consists of slab on grade construction with a structural slab above the basement area. The second floor is constructed in concrete on deck supported open-web steel joists. Roof framing consists of open-web steel joists. The lateral force resisting system of the building consists of conventional braced and moment frames, as well as concrete block shear walls.

  • 700 Silver 7 Office Tower

    Kanata, Ontario

    The 5-storey, 73,000 ft2 reinforced concrete office tower, was constructed as a design-build project. Located in Kanata, Ontario the pile supported structure was originally designed and detailed to house office areas and the sensitive computer equipment. A multi-storey atrium was located in the front of the building with the structural elements being designed to allow the owner to infill the atrium area in the future with minimal disruptions to occupants.